Pomidory faszerowane mięsem mielonym

Pomidory faszerowane mięsem mielonym to idealna propozycja na obiad lub kolację. W tym przepisie wykorzystuje się pomidory razem z miąższem, więc nic się nie marnuje. Świetnie smakują solo, ale można je również serwować z ryżem albo ziemniakami i surówką.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki śmietanki 30% Łaciata
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górną część pomidora i łyżeczką wydrążyć miąższ. Miąższ pokroić w kostkę i odłożyć do miseczki.



Krok 2

Posiekać bazylię i natkę pietruszki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać.



Krok 3

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Włożyć cebulę i smażyć 2-3 minuty. Wrzucić czosnek, smażyć sekund, dodać mięso. Przesmażyć. Dodaj połowę, pokrojonego miąższu pomidorów i duś około 10-15 minut, do odparowania wody. Przestudzić.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 5

Do farszu dodać bazylię, natkę pietruszki, musztardę, bułkę tartą i jajko. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać.



Krok 6

Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdy z pomidorów nafaszerować. Przykryć kapeluszem. Pozostały farsz pomidorowy wymieszać ze śmietanką. Posolić i popieprzyć. Włożyć w przestrzenie pomiędzy pomidorami. Posypać wiórkami masła.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.