Pomidory faszerowane mięsem mielonym

Pomidory faszerowane mięsem mielonym to idealna propozycja na obiad lub kolację. W tym przepisie wykorzystuje się pomidory razem z miąższem, więc nic się nie marnuje. Świetnie smakują solo, ale można je również serwować z ryżem albo ziemniakami i surówką.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory umyj i osusz. Zetnij górną część pomidora i łyżeczką wydrąż miąższ. Miąższ pokrój w kostkę i odłóż do miseczki.



Krok 2

Posiekaj bazylię i natkę pietruszki. Cebulę pokrój w kosteczkę. Czosnek drobno posiekaj.



Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Włóż cebulę i smaż 2-3 minuty. Wrzuć czosnek, smaż jeszcze kilka sekund. Dodaj mięso i przesmaż. Dodaj połowę pokrojonego miąższu pomidorów i duś ok. 10-15 minut, aż do odparowania wody. Przestudź.



Krok 4

Piekarnik rozgrzej do 200⁰C.



Krok 5

Do farszu dodaj bazylię, natkę pietruszki, musztardę, bułkę tartą i jajko. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj.



Krok 6

Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdy z pomidorów nafaszerój. Przykryj kapeluszem. Pozostały farsz pomidorowy wymieszaj ze śmietanką. Posól i popieprz. Włóż w przestrzenie pomiędzy pomidorami. Posyp wiórkami masła.



Krok 7

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.