Pomidory faszerowane mięsem mielonym to idealna propozycja na obiad lub kolację. W tym przepisie wykorzystuje się pomidory razem z miąższem, więc nic się nie marnuje. Świetnie smakują solo, ale można je również serwować z ryżem albo ziemniakami i surówką.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górną część pomidora i łyżeczką wydrążyć miąższ. Miąższ pokroić w kostkę i odłożyć do miseczki.
Posiekać bazylię i natkę pietruszki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Włożyć cebulę i smażyć 2-3 minuty. Wrzucić czosnek, smażyć sekund, dodać mięso. Przesmażyć. Dodaj połowę, pokrojonego miąższu pomidorów i duś około 10-15 minut, do odparowania wody. Przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Do farszu dodać bazylię, natkę pietruszki, musztardę, bułkę tartą i jajko. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać.
Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdy z pomidorów nafaszerować. Przykryć kapeluszem. Pozostały farsz pomidorowy wymieszać ze śmietanką. Posolić i popieprzyć. Włożyć w przestrzenie pomiędzy pomidorami. Posypać wiórkami masła.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.
Dodaj komentarz