Pomidory faszerowane mięsem mielonym to idealna propozycja na obiad lub kolację. W tym przepisie wykorzystuje się pomidory razem z miąższem, więc nic się nie marnuje. Świetnie smakują solo, ale można je również serwować z ryżem albo ziemniakami i surówką.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Pomidory umyj i osusz. Zetnij górną część pomidora i łyżeczką wydrąż miąższ. Miąższ pokrój w kostkę i odłóż do miseczki.
Posiekaj bazylię i natkę pietruszki. Cebulę pokrój w kosteczkę. Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Włóż cebulę i smaż 2-3 minuty. Wrzuć czosnek, smaż jeszcze kilka sekund. Dodaj mięso i przesmaż. Dodaj połowę pokrojonego miąższu pomidorów i duś ok. 10-15 minut, aż do odparowania wody. Przestudź.
Piekarnik rozgrzej do 200⁰C.
Do farszu dodaj bazylię, natkę pietruszki, musztardę, bułkę tartą i jajko. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj.
Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdy z pomidorów nafaszerój. Przykryj kapeluszem. Pozostały farsz pomidorowy wymieszaj ze śmietanką. Posól i popieprz. Włóż w przestrzenie pomiędzy pomidorami. Posyp wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz