Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
Truskawki umyj i wytnij szypułki, a następnie je wysusz. Pokrój je w plasterki.
W dużej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy i jajko. Następnie dodaj olej i maślankę. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj suche składniki do mokrych, a następnie dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Wykonaj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz zimne masło. Palcami rozcieraj składniki, aż do powstania małych grudek.
Do ciasta dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj. Zostaw kilka truskawek do dekoracji ciasta po upieczeniu.
Wierzch ciasta posyp równomiernie kruszonką.
Piecz przez ok. 70 minut. Ciasto podawaj po ostudzeniu, udekorowane pozostałymi truskawkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz