Truskawkowe ciasto na maślance

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Truskawki

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Truskawki


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 230 g truskawek
  • 1 duże jajko
  • 230 g maślanki truskawkowej Milko
  • 90 g oleju rzepakowego
  • 170 g cukru
  • 320 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g masła Łaciate
  • 170 g mąki
  • 100 g cukru

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.



Krok 2

Truskawki umyj i wytnij szypułki, a następnie je wysusz. Pokrój je w plasterki.



Krok 3

W dużej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy i jajko. Następnie dodaj olej i maślankę. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.



Krok 4

W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.



Krok 5

Dodaj suche składniki do mokrych, a następnie dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.



Krok 6

Wykonaj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz zimne masło. Palcami rozcieraj składniki, aż do powstania małych grudek.



Krok 7

Do ciasta dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj. Zostaw kilka truskawek do dekoracji ciasta po upieczeniu.

Wierzch ciasta posyp równomiernie kruszonką.



Krok 8

Piecz przez ok. 70 minut. Ciasto podawaj po ostudzeniu, udekorowane pozostałymi truskawkami.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.