Do garnka wlać wodę, dodać cukier, masło i kakao, postawić na gazie i podgrzać do połączenia się składników. Odlać 0,5 szklanki masy, a po ostudzeniu wymieszać ją z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 40-45 minut w 180 st.C. Po ostudzeniu ciasto pokroić na 3 krążki.
Do rondla wlać szklankę mleka i zagotować, wsypać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać namoczone orzechy , stopniowo po 1 łyżce.
Spód ciasta posmarować dżemem, ja użyłam jabłkowo-aroniowego. Na dżem wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć ciastem i ponowić czynność. Wierzch ciasta również posmarować masą. a po schłodzeniu skropić odlana masą.
Dodaj komentarz