Murzynek z masą orzechową

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 masło Łaciate,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki siekanych orzechów

Masa do przełożenia

  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych,
  • 1 szklanka mleka Łaciate,
  • 1 masło Łaciate,
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo

  • 1/2 szklanki kwaśnego dżemu lu powideł

Przygotowanie

Ciasto

Do garnka wlać wodę, dodać cukier, masło i kakao, postawić na gazie i podgrzać do połączenia się składników. Odlać 0,5 szklanki masy, a po ostudzeniu wymieszać ją z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 40-45 minut w 180 st.C. Po ostudzeniu ciasto pokroić na 3 krążki.



Masa

Do rondla wlać szklankę mleka i zagotować, wsypać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać namoczone orzechy , stopniowo po 1 łyżce.



Składanie ciasta

Spód ciasta posmarować dżemem, ja użyłam jabłkowo-aroniowego. Na dżem wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć ciastem i ponowić czynność. Wierzch ciasta również posmarować masą. a po schłodzeniu skropić odlana masą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.