Pralinki z ajerkoniakiem

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

4.92/5

Oceń przepis

Ocena

4.92/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 ml śmietany Łaciata 30%
  • 80 ml ajerkoniaku
  • 200 g białej czekolady, posiekanej
  • 30 g suchych wafelków drobno pokruszonych
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 150 g mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady do obtoczenia pralinek

Przygotowanie

Krok 1

Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę i ajerkoniak. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika.



Krok 2

Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego sosu.



Krok 3

Dodać pokruszone wafelki, zmielone migdały, wymieszać.



Krok 4

Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.



Krok 5

Ze schłodzonej masy formować pralinki, obtaczać w roztopionej czekoladzie. Można również udekorować białą czekoladą. Odkładać na papier do zastygnięcia.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.