Składniki:

  • 1 cały oczyszczony i wypatroszony duży karp
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • ½ puszki groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprz ziołowy
  • 1 opakowanie żelatyny spożywczej

Przygotowanie

Krok 1

Karpia tniemy na człony. Niczego nie odrzucamy - głowa i ogon to źródło smaku i żelatyny. Poćwiartowane części posypujemy solą i obkładamy plasterkami cebuli. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.



Krok 2

Gotujemy wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, ząbki czosnku) razem z solą, liściem laurowym, zielem angielskim. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.



Krok 3

Wyjmujemy karpia i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do gotującego się wywaru. Uzupełniamy przyprawy - 1 łyżkę cukru i pół torebki pieprzu ziołowego. Gotować do czasu, aż ryba zmięknie. Wyjmujemy ugotowaną rybę na płaski talerz i za pomocą 2 widelców pozbawiamy ją ości. Głowę, ogon i ości wyrzucamy, a resztę ryby przekładamy do salaterek. Ugotowaną marchew, pietruszkę i seler kroimy w plasterki, po czym obficie posypujemy nimi rybę. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę.



Krok 4

Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy. Rybę z warzywami zalewamy gorącym odwarem przez sitko. Odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu dekorujemy plasterkami cytryny i natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.