Sernik z mieszanką keksową

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 20 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl. śmietany Łaciata 36%
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 10 dag mieszanki keksowej
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Aromat waniliowy

Przygotowanie

Ciasto

Całe jajka, cukier, cukier z wanilią ubić do białości. Następnie dodać przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na 2 przygotowane blaszki o wymiarach 23/35 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka około 15 minut.



Masa serowa

Galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem z wanilią. Pod koniec dodać płynną galaretkę. Wsypać mieszankę keksową, skórkę pomarańczową, wymieszać (w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem i doprawić do smaku aromatem).




2/3 masy serowej wyłożyć na upieczone, zimne ciasto, przykryć drugim ciastem, docisnąć, posmarować resztą sera i ozdobić według uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.