Ciasto drożdżowe rwane na słodko

Autor:

AnitaKudel

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka Łaciate,
  • 1/2 ciepłej wody,
  • 600g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Masa serowa

  • biały ser Mlekpol - 0,25 kg ,
  • jogurt naturalny Mlekpol - 3-4 łyżki
  • cukier-3-4 łyżki,
  • cukier waniliowy-0,5 łyżeczki

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki , łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.



Krok 2

Po 15 minutach dodajemy mąkę z solą, resztę cukru,wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy ja na 3 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąt posmarować serm na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów.



Krok 3

Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.