Prosta ośmiornica w czosnku i ziołach

Ośmiornica z czosnkiem i ziołami to łatwe i szybkie danie, którym możemy zachwycić gości. Czosnek i natka pietruszki idealnie współgrają z delikatnym mięsem ośmiornicy. Całość dopełnia lekko cytrynowy aromat. Tej potrawie nie można się oprzeć!

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg macek z ośmiornicy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny (sok + skórka)
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Macki ośmiornicy obgotowujemy przez 30 minut w wodzie, aż zmiękną.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.



Krok 3

Ośmiornicę dodajemy na patelnię razem z czosnkiem, skórką z cytryny i solą. Podsmażamy, do czasu, aż ośmiornica się zarumieni. Dodajemy sok z cytryny i podajemy razem z posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.