Zupa krem z pora

Por jest bardzo zdrowym, choć nie do końca docenianym w naszej kuchni warzywem. Dziś pora na danie z porem w roli głównej – zupę krem z pora. To propozycja na pyszny, tani, rodzinny obiad.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 pory
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 2 łyżki masła
  • - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 1 serek topiony
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Por wraz z cebulą i czosnkiem drobno siekamy, a następnie obsmażamy na rozgrzanym maśle.



Krok 2

Dodajemy bulion i dusimy całość na małym ogniu, aż por zmięknie.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą i serek topiony, a także przyprawy i ¾ posiekanej natki pietruszki.



Krok 4 

Całość dokładnie blendujemy. Dekorujemy pozostałą częścią posiekanej natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.