Hiszpańska tortilla nie ma nic wspólnego z pszennym plackiem, który pierwszy przychodzi nam na myśl. W rzeczywistości jest to jajeczny omlet z ziemniakami. Sycące danie, które świetnie sprawdzi się w przypadku „czyszczenia lodówki” - obowiązuje pełna dowolność dodatków. W tej wersji z pikantną kiełbasą chorizo i czerwoną papryką. Palce lizać!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Bez glutenu
Bez laktozy
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Następnie pokroić w cienkie plastry (około 0,5 cm grubości).
Cebulę, chorizo i paprykę pokroić w kostkę.
Na dużej, teflonowej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż ziemniaki zmiękną.
Dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dodać paprykę i chorizo.
W dużej misce roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy z kiełbasy chorizo wytopi się tłuszcz, a papryka zmięknie, wrzucić zawartość patelni do jajek, szybko wymieszać i wylać masę jajeczną na patelnię. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem 8-10 minut.
Tortillę przewrócić na drugą stronę (najłatwiej pomóc sobie talerzem – zsunąć tortillę na talerz, przyłożyć patelnię do talerza i odwrócić) i smażyć kolejne 8-10 minut.
Dodaj komentarz