Hiszpańska tortilla z chorizo i papryką

Hiszpańska tortilla nie ma nic wspólnego z pszennym plackiem, który pierwszy przychodzi nam na myśl. W rzeczywistości jest to jajeczny omlet z ziemniakami. Sycące danie, które świetnie sprawdzi się w przypadku „czyszczenia lodówki” - obowiązuje pełna dowolność dodatków. W tej wersji z pikantną kiełbasą chorizo i czerwoną papryką. Palce lizać!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 700 g ziemniaków,
  • - 200 g kiełbasy chorizo,
  • - 7 jajek,
  • - 1 cebula,
  • - 1 czerwona papryka,
  • - sól i pieprz,
  • - oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Następnie pokroić w cienkie plastry (około 0,5 cm grubości).



Krok 2

Cebulę, chorizo i paprykę pokroić w kostkę.



Krok 3

Na dużej, teflonowej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż ziemniaki zmiękną.



Krok 4

Dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dodać paprykę i chorizo.



Krok 5

W dużej misce roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy z kiełbasy chorizo wytopi się tłuszcz, a papryka zmięknie, wrzucić zawartość patelni do jajek, szybko wymieszać i wylać masę jajeczną na patelnię. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem 8-10 minut.



Krok 6

Tortillę przewrócić na drugą stronę (najłatwiej pomóc sobie talerzem – zsunąć tortillę na talerz, przyłożyć patelnię do talerza i odwrócić) i smażyć kolejne 8-10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.