Przygotuj solankę. Wodę wlej do dużego garnka. Dodaj główkę czosnku przekrojoną na pół, 4 liście laurowe, małą garstkę ziela angielskiego i sól. Wszystko zagotuj w garnku, mieszając od czasu do czasu. Następnie ostudź.
Mięso włóż do wystudzonej solanki i pozostaw w lodówce na minimum 12 godzin lub na całą noc.
Połowę masła roztop na patelni. Całą główkę czosnku przekrój na pół i jedną część połóż na rozgrzanej patelni. Dodaj zioła kuchni polskiej i smaż przez chwilę.
Mięso wyjmij z solanki, osusz ręcznikiem i posmaruj musztardą francuską. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego wraz z kilkoma gałązkami tymianku, owocem jałowca oraz masłem wraz ze wszystkimi dodatkami. Wstaw do piekarnika i piecz w 130°C przez 2-3 godziny.
W misce połącz jajka i maślankę. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę i sól, a następnie dodaj do nich mokre składniki. Całość zmiksuj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ciasta. Miskę odłóż na bok i zabierz się za przygotowanie sosu.
Gotowe gicze wyciągnij z piekarnika. Mięso przełóż na talerz. Powstały sos przelej do rondelka. Dodaj do niego pozostałą część masła i zagotuj.
Do wrzącej wody wrzucaj małymi porcjami ciasto na kluski i gotuj je przez ok. 2-3 minuty. Gotowe kluski wypłyną na wierzch.
Gicz podawaj z kluseczkami, ogóreczkami konserwowymi i przygotowanym sosem. Smacznego!
Jeżeli używasz funkcji sous vide gicz włóż do worka, dodaj przyprawy wraz z masłem. Zamknij próżniowo i piecz z użyciem funkcji sous vide w temperaturze 80°C przez 4-5 godzin.
Dodaj komentarz