Soczysta cielęcina z kluseczkami

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 sztuki giczy cielęcej
  • 1 słoik ogóreczków konserwowych
  • 1 łyżka ziół kuchni polskiej
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 główka czosnku
  • 400 g masła Łaciate
  • kilkanaście całych ziaren owoców jałowca

Kluseczki:

  • 200 ml maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki soli

Solanka:

  • 3 l wody
  • 1 główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 garstka ziela angielskiego
  • 180 g soli

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj solankę. Wodę wlej do dużego garnka. Dodaj główkę czosnku przekrojoną na pół, 4 liście laurowe, małą garstkę ziela angielskiego i sól. Wszystko zagotuj w garnku, mieszając od czasu do czasu. Następnie ostudź.



Krok 2

Mięso włóż do wystudzonej solanki i pozostaw w lodówce na minimum 12 godzin lub na całą noc.



Krok 3

Połowę masła roztop na patelni. Całą główkę czosnku przekrój na pół i jedną część połóż na rozgrzanej patelni. Dodaj zioła kuchni polskiej i smaż przez chwilę.



Krok 4

Mięso wyjmij z solanki, osusz ręcznikiem i posmaruj musztardą francuską. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego wraz z kilkoma gałązkami tymianku, owocem jałowca oraz masłem wraz ze wszystkimi dodatkami. Wstaw do piekarnika i piecz w 130°C przez 2-3 godziny.



Krok 5

W misce połącz jajka i maślankę. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę i sól, a następnie dodaj do nich mokre składniki. Całość zmiksuj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ciasta. Miskę odłóż na bok i zabierz się za przygotowanie sosu.



Krok 6

Gotowe gicze wyciągnij z piekarnika. Mięso przełóż na talerz. Powstały sos przelej do rondelka. Dodaj do niego pozostałą część masła i zagotuj.



Krok 7

Do wrzącej wody wrzucaj małymi porcjami ciasto na kluski i gotuj je przez ok. 2-3 minuty. Gotowe kluski wypłyną na wierzch.



Krok 8

Gicz podawaj z kluseczkami, ogóreczkami konserwowymi i przygotowanym sosem. Smacznego!



Wskazówki

Jeżeli używasz funkcji sous vide gicz włóż do worka, dodaj przyprawy wraz z masłem. Zamknij próżniowo i piecz z użyciem funkcji sous vide w temperaturze 80°C przez 4-5 godzin.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.