Jeśli jesteś amatorem curry, to koniecznie spróbuj tego dania. Danie jest pełne, mięsne z dodatkiem warzyw i wielu przypraw. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kogo nim poczęstujesz.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
Łączymy curry, sok i skórkę z limonki, czosnek granulowany, chili, papryki, imbir, kurkumę, sól, pieprz i 1 łyżkę oleju. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do szynki i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia szynkę wraz z sosem smażymy na rozgrzanych 3 łyżkach oleju na patelni, aż zarumieni się z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy jeszcze ok. 10 minut, w razie potrzeby delikatnie podlewając wodą. Dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy przez kolejne 5-10 minut, aż sos lekko się zredukuje.
Podajemy np. z ryżem.
Dodaj komentarz