Szynka wieprzowa z sosem curry

Jeśli jesteś amatorem curry, to koniecznie spróbuj tego dania. Danie jest pełne, mięsne z dodatkiem warzyw i wielu przypraw. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kogo nim poczęstujesz.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg szynki wieprzowej
  • - 2 papryki
  • - 2 łyżeczki curry
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka kurkumy
  • - 1/2 łyżeczki chili
  • - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki imbiru
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • - 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • - 1 łyżeczka soku z limonki
  • - 4 łyżki oleju
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.



Krok 2

Łączymy curry, sok i skórkę z limonki, czosnek granulowany, chili, papryki, imbir, kurkumę, sól, pieprz i 1 łyżkę oleju. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do szynki i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 3

Następnego dnia szynkę wraz z sosem smażymy na rozgrzanych 3 łyżkach oleju na patelni, aż zarumieni się z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy jeszcze ok. 10 minut, w razie potrzeby delikatnie podlewając wodą. Dodajemy śmietankę Łaciatą i dusimy przez kolejne 5-10 minut, aż sos lekko się zredukuje.



Wskazówki

Podajemy np. z ryżem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.