Zupa z łososiem

Zupa z łososiem to danie bardzo sycące. Tanie i proste w przygotowaniu, polecane na każdą porę roku. Warto go spróbować. Zupę można serwować na obiad oraz na specjalne okazje.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia
  • 2 łyżki śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1½ l naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka suszonych i posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 czosnek
  • 50 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, seler, czosnek i tymianek. Dusimy do miękkości.



Krok 2

Do garnka dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez 5 minut.



Krok 3

Następnie do garnka dodajemy bulion warzywny i całość gotujemy przez 5 minut.



Krok 4 

Dodajemy suszone pomidory, obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki, łososia, śmietankę Łaciatą, bazylię i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez 10 minut, aż łosoś będzie miękki.



Wskazówki

Do dekoracji możesz wykorzystać natkę pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.