Proste pieczone udka z kurczaka

Udka pieczone to klasyka w każdym domu. Oczywiście ile domów, a nawet ile kucharek, tyle przepisów na te udka. Tu jeden z nich – proste udka z piekarnika. Z podstawowymi przyprawami, które zawsze mamy pod ręką. Te udka robią się praktycznie same.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg podudzia z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

Krok 1

Oliwę łączymy z przyprawami i sosem sojowym.



Krok 2

Tak przygotowaną marynatą nacieramy podudzia i odstawiamy na 30 minut.



Krok 3

Udka przekładamy razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.