Pyszna, mięciutka, soczysta, aromatyczna, pieczona szynka, marynowana w sosie barbecue to danie, które możemy podać zarówno na ciepło - w formie lunchu lub obiadu, jak i na zimno - do kanapek
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja
Na oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidory obieramy ze skórek, a następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem dusimy ok. 5 minut.
Po tym czasie do pomidorów dodajemy pozostałe składniki sosu. Wszystko razem dusimy następne 10-15 minut. Blendujemy.
Szynkę myjemy, osuszamy i nacieramy przygotowanym sosem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 180 stopni, wyjmujemy szynkę, aby przyjęła temperaturę pokojową, przekładamy razem z sosem do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem ok. 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz