Pieczona szynka marynowana w sosie barbecue

Pyszna, mięciutka, soczysta, aromatyczna, pieczona szynka, marynowana w sosie barbecue to danie, które możemy podać zarówno na ciepło - w formie lunchu lub obiadu, jak i na zimno - do kanapek

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg szynki
  • 800 g pomidorów
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Na oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidory obieramy ze skórek, a następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem dusimy ok. 5 minut.



Krok 2

Po tym czasie do pomidorów dodajemy pozostałe składniki sosu. Wszystko razem dusimy następne 10-15 minut. Blendujemy.



Krok 3

Szynkę myjemy, osuszamy i nacieramy przygotowanym sosem. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 4

Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 180 stopni, wyjmujemy szynkę, aby przyjęła temperaturę pokojową, przekładamy razem z sosem do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem ok. 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.