Penne w sosie arrabiata na bazie pomidorów oraz papryczki chili to pomysł na szybki i smaczny obiad. Warto do jego przygotowania użyć dojrzałych i aromatycznych pomidorów, jednak poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Pomidory naciąć na krzyż z góry i z dołu, a następnie zalać wrzącą wodą. Po minucie wyjąć z wody, obrać ze skórki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
Czosnek i papryczkę chili (można usunąć wcześniej pestki) pokroić w plasterki. Bazylię posiekać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać czosnek i papryczkę, przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory. Posolić do smaku. Smażyć na dużym ogniu około 3 minuty. Dodać makaron i podgrzewać jeszcze minutę.
Penne rozłożyć na talerze. Posypać parmezanem i posiekaną bazylią.
Dodaj komentarz