Penne w ostrym sosie pomidorowym

Penne w sosie arrabiata na bazie pomidorów oraz papryczki chili to pomysł na szybki i smaczny obiad. Warto do jego przygotowania użyć dojrzałych i aromatycznych pomidorów, jednak poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g makaronu penne,
  • - 30 g tartego parmezanu,
  • - 3 dojrzałe pomidory,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 papryczka chili,
  • - garść liści bazylii,
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory naciąć na krzyż z góry i z dołu, a następnie zalać wrzącą wodą. Po minucie wyjąć z wody, obrać ze skórki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Miąższ pokroić w kostkę.



Krok 2

Czosnek i papryczkę chili (można usunąć wcześniej pestki) pokroić w plasterki. Bazylię posiekać.



Krok 3

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.



Krok 4

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać czosnek i papryczkę, przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory. Posolić do smaku. Smażyć na dużym ogniu około 3 minuty. Dodać makaron i podgrzewać jeszcze minutę.



Krok 5

Penne rozłożyć na talerze. Posypać parmezanem i posiekaną bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.