Prosty chleb z kaszy gryczanej

Prosty i bardzo smaczny chleb z miękkim środkiem i chrupiącą skórką. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie 4 składniki! Nie zawiera drożdży ani glutenu. Oprócz ziaren do chleba można dodać zioła (np. prowansalskie), żurawinę, suszone pomidory, oliwki... Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • - 2,5-3 szklanki wody,
  • - 1 szklanka ziaren (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane, chia itp.),
  • - 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę wsypać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miski i zalać wodą na około 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryć ściereczką i zostawić na blacie na 48 godzin.



Krok 2

Po 48 godzinach zblendować kaszę na gładko. Dodać ziarna i sól, dokładnie wymieszać.



Krok 3

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 12 godzin.



Krok 4

Po 12 godzinach piekarnik nagrzać do 200⁰C.



Krok 5

Chleb wstawić do piekarnika i piec około 60-70 minut, do tzw. „suchego patyczka”.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.