Risotto z wiśniami i czekoladą

Risotto na słodko. Idealne danie na lunch lub słodką kolację. Sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi. Z pewnością zwolenników znajdzie wśród dzieci.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 200 g czekolady
  • 50 g wiśni
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • ¾ szklanki białego wina
  • 30 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy na małe części. Rodzaj czekolady uzależniamy od własnych referencji. Wiśnie myjemy i osuszamy.

Krok 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Ważne, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Smażymy 2 minuty i zalewamy ryż białym winem.

Krok 3
Po wchłonięciu przez ryż płynu dodajemy wodę i mleko. Bardzo ważne, aby dodawać płyny stopniowo! Gotujemy do uzyskania konsystencji al dente.

Krok 4
Pod koniec gotowania wrzucamy kawałki czekolady. Dodajemy również 30 ml śmietanki Łaciatej, aby uzyskać kremową konsystencję i smak. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 5
Podajemy w salaterkach i ozdabiamy wiśniami.

Wskazówki

Dla dzieci pomijamy wino i zastępujemy je wodą.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.