Risotto na słodko. Idealne danie na lunch lub słodką kolację. Sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi. Z pewnością zwolenników znajdzie wśród dzieci.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy na małe części. Rodzaj czekolady uzależniamy od własnych referencji. Wiśnie myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Ważne, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Smażymy 2 minuty i zalewamy ryż białym winem.
Po wchłonięciu przez ryż płynu dodajemy wodę i mleko. Bardzo ważne, aby dodawać płyny stopniowo! Gotujemy do uzyskania konsystencji al dente.
Pod koniec gotowania wrzucamy kawałki czekolady. Dodajemy również 30 ml śmietanki Łaciatej, aby uzyskać kremową konsystencję i smak. Całość dokładnie mieszamy.
Podajemy w salaterkach i ozdabiamy wiśniami.
Dla dzieci pomijamy wino i zastępujemy je wodą.
Dodaj komentarz