Risotto z wiśniami i czekoladą

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

300 g ryżu do risotto

200 g czekolady

50 g wiśni

1 szklanka mleka

2 szklanki wody

¾ szklanki białego wina

30 ml śmietanki Łaciatej 30%

oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1
  • Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy na małe części. Rodzaj czekolady uzależniamy od własnych referencji. Wiśnie myjemy i osuszamy.
Krok 2
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Ważne, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Smażymy 2 minuty i zalewamy ryż białym winem.
Krok 3
  • Po wchłonięciu przez ryż płynu dodajemy wodę i mleko. Bardzo ważne, aby dodawać płyny stopniowo! Gotujemy do uzyskania konsystencji al dente.
Krok 4
  • Pod koniec gotowania wrzucamy kawałki czekolady. Dodajemy również 30 ml śmietanki Łaciatej, aby uzyskać kremową konsystencję i smak. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 5
  • Podajemy w salaterkach i ozdabiamy wiśniami.      

Wskazówki

  • Dla dzieci pomijamy wino i zastępujemy je wodą.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0