Pstrąg pieczony z warzywami

Ryba z warzywami to zawsze idealne połączenie. Pstrąg pieczony z warzywami smakuje wybornie i pięknie wygląda. Potrawa bogata w niezbędne składniki odżywcze.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi
  • 4 ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę
  • 2 marchewki skrojone na plasterki
  • 1 mały brokuł podzielony na różyczki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cytryna pokrojona na kawałki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 koper dla ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekaenik na 180ºC. Ziemniaki, marchewkę, cebulę i brokuł mieszamy (kilka małych różyczek brokułu odkładamy). Dodajemy oliwę oraz słodką paprykę, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i sól.



Krok 2

Całość mieszamy i przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 minut.



Krok 3

Rybę myjemy, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Do środka wkładamy masło, natkę pietruszki, pokrojony czosnek i odłożone wcześniej brokuły.



Krok 4

Pstrągi układamy na podpieczonych warzywach i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Podajemy z kawałkami cytryny i pokrojonym koprem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.