Chrupiące, delikatne, ze świeżymi pachnącymi ziołami danie dla każdego. Nadaje się na obiad dla całej rodziny oraz jako kolacja dla dwojga. Potrawa prosta w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Myjemy dokładnie ryby i suszymy, następnie nacieramy w środku i na zewnątrz pieprzem i solą.
Cytrynę parzymy gorącą wodą i wycieramy do sucha. Następnie kroimy w plastry. Natkę pietruszki dokładnie myjemy i suszymy. Do wnętrza każdej ryby dodajemy pietruszkę i liść laurowy oraz przygotowane wcześniej plastry cytryny.
Resztę liści laurowych drobno kruszymy i mieszamy z olejem. Podobnie postępujemy z ziołami prowansalskimi. Obieramy czosnek i ścieramy.
Ryby smarujemy marynatą z oleju i przypraw. Układamy na każdą krążki cebuli. Następnie ryby układamy na ruszcie (który najpierw smarujemy olejem) i pieczemy z każdej strony około 8 min.
Dodaj komentarz