Pstrągi z rusztu z dodatkiem ziół

Chrupiące, delikatne, ze świeżymi pachnącymi ziołami danie dla każdego. Nadaje się na obiad dla całej rodziny oraz jako kolacja dla dwojga. Potrawa prosta w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 5 gałązek pietruszki
  • 6 liści laurowych
  • 6 łyżek oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 cytryna
  • 1 cebula

Przygotowanie

Krok 1

Myjemy dokładnie ryby i suszymy, następnie nacieramy w środku i na zewnątrz pieprzem i solą.



Krok 2

Cytrynę parzymy gorącą wodą i wycieramy do sucha. Następnie kroimy w plastry. Natkę pietruszki dokładnie myjemy i suszymy. Do wnętrza każdej ryby dodajemy pietruszkę i liść laurowy oraz przygotowane wcześniej plastry cytryny.



Krok 3

Resztę liści laurowych drobno kruszymy i mieszamy z olejem. Podobnie postępujemy z ziołami prowansalskimi. Obieramy czosnek i ścieramy.



Krok 4

Ryby smarujemy marynatą z oleju i przypraw. Układamy na każdą krążki cebuli. Następnie ryby układamy na ruszcie (który najpierw smarujemy olejem) i pieczemy z każdej strony około 8 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.