Danie zachwyci zwłaszcza wielbicieli ostrych, paprykowych smaków. Ostra cielęcina z papryką to potrawa pasująca zarówno do ziemniaków, jak i ryżu czy kaszy. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Polecamy ją na zimne, ponure dni – dodaje energii!
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Cielęcinę dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso na dużym ogniu. Dodajemy mieloną paprykę i dokładnie mieszamy ją z tłuszczem.
Następnie dodajemy paprykę i pomidory, które wcześniej kroimy w kostkę, drobno pokrojoną cebulę, bazylię, zmielony czosnek, drobno pokrojoną ostrą paprykę oraz 1 łyżkę soli. Dodajemy również marchewkę pokrojoną w plasterki.
Całość dusimy 20 minut. Dolewamy wino i dusimy, aż mięso wyraźnie zmięknie. Pod koniec duszenia zagęszczamy całość bułką tartą.
Dodaj komentarz