Ostra cielęcina z papryką

Danie zachwyci zwłaszcza wielbicieli ostrych, paprykowych smaków. Ostra cielęcina z papryką to potrawa pasująca zarówno do ziemniaków, jak i ryżu czy kaszy. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Polecamy ją na zimne, ponure dni – dodaje energii!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg cielęciny
  • - 6 dużych pomidorów
  • - 3 strączki papryki chili
  • - 2 duże czerwone papryki
  • - 3 cebule
  • - 3 marchewki
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 szklanka białego wina
  • - 3 łyżeczek słodkiej mielonej papryki
  • - 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • - 1 łyżeczka bazylii
  • - 4 łyżki oliwy
  • - 100 g bułki tartej
  • - 2 łyżki soli

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na średniej wielkości kawałki.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso na dużym ogniu. Dodajemy mieloną paprykę i dokładnie mieszamy ją z tłuszczem.



Krok 3

Następnie dodajemy paprykę i pomidory, które wcześniej kroimy w kostkę, drobno pokrojoną cebulę, bazylię, zmielony czosnek, drobno pokrojoną ostrą paprykę oraz 1 łyżkę soli. Dodajemy również marchewkę pokrojoną w plasterki.



Krok 4

Całość dusimy 20 minut. Dolewamy wino i dusimy, aż mięso wyraźnie zmięknie. Pod koniec duszenia zagęszczamy całość bułką tartą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.