Pszenny chleb

Prosty i pyszny chleb. Dla osób, które nie mają wiele czasu na jego przygotowanie.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 50 g oleju
  • 300 g wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • odrobina kaszy manny

Przygotowanie

Krok 1

Suche składniki przesiewamy do wysokiej miski. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i olej. Zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.



Krok 2

Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wysmarowane tłuszczem i posypanej kaszka manną. Ułatwi nam to wyjęcie ciasta. Pozostawiamy do czasu nagrzania piekarnika. W tym czasie ciasto powinno jeszcze urosnąć.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy kolejne 50 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.