Pieczona kaczka z boczkiem i grejpfrutem

Kaczka wyśmienicie smakuje z owocami. Znamy dobrze jej połączenie z jabłkami, pomarańczami czy żurawiną. Tutaj inna wersja – kaczka z grejpfrutem. Znika szybciej, niż się ją przygotowuje!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 grejpfruty
  • 3 łyżki oleju
  • 2 plastry boczku

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 grejpfrut
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Łączymy ze sobą olej, czosnek i przyprawy. Dodajemy sok z grejpfruta. Skórę kaczki nacinamy dokładnie w kratkę. Kaczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Obsmażamy piersi na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku mięsa układamy plaster boczku, dodajemy również pokrojone grejpfruty ze skórką.



Krok 3

Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 16:12:00

Na pewno bardzo smaczne mięsko.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.