Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml letniej wody
  • 10 dag łuskanego słonecznika
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie


Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wlać 2 łyżki wody, wsypać łyżkę mąki, zamieszać, przykryć, odłożyć na 10 minut. Resztę mąki wsypać do drugiej miski,wymieszać z ziarnami, solą, połączyć z resztą wody, olejem i rozczynem. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.






Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą, ostudzić.






Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować formując prostokąt. Równo rozłożyć cebulkę i zwinąć jak roladę. Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarze 22/14 cm. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.






Następnie chlebek posmarować wodą, posypać sezamem, nakłuć patyczkiem do szaszłyków. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 40-50 minut.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.