Jajka zapiekane w awokado

Jajka zapiekane w awokado, czyli nietypowa propozycja śniadaniowa. Warto kontrolować czas w piekarniku tak, aby białko było ścięte, a żółtko nadal płynne - w końcu nie ma nic lepszego niż rozpływające się żółtko na kremowe awokado. Można serwować z pieczywem lub sałatką.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 duże, dojrzałe awokado
  • - 4 małe jajka
  • - sól morska i świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

  • - posiekana natka pietruszki
  • - limonka

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 2

Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Przy użyciu łyżeczki delikatnie poszerzyć otwór po pestce. Posolić i popieprzyć.



Krok 3

Przygotować naczynie żaroodporne. Ułożyć w nim awokado. W otwory po pestkach powbijać jajka. Posolić.



Krok 4

Ostrożnie wstawić naczynie do piekarnika. Piec około 10 minut, do ścięcia białka.



Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika, awokado skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.