Jajka zapiekane w awokado, czyli nietypowa propozycja śniadaniowa. Warto kontrolować czas w piekarniku tak, aby białko było ścięte, a żółtko nadal płynne - w końcu nie ma nic lepszego niż rozpływające się żółtko na kremowe awokado. Można serwować z pieczywem lub sałatką.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Przy użyciu łyżeczki delikatnie poszerzyć otwór po pestce. Posolić i popieprzyć.
Przygotować naczynie żaroodporne. Ułożyć w nim awokado. W otwory po pestkach powbijać jajka. Posolić.
Ostrożnie wstawić naczynie do piekarnika. Piec około 10 minut, do ścięcia białka.
Po wyjęciu z piekarnika, awokado skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz