Ptasie mleczko

Autor:

jagusia22112

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa:

  • 1 l śmietanki Łaciata 36%,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 2 galaretki agrestowe

Spód herbatnikowy:

  • 200 g herbatników ciemnych

Przygotowanie

Krok 1

Po 2 galaretki z każdego smaku rozpuszczamy w 375 ml gorącej wody i studzimy.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą 36% wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy na sztywno. Dzielimy na 3 części.



Krok 3

Gdy galaretki już zaczną tężeć wlewamy je do każdej porcji śmietanki i miksujemy do połączenia się składników.



Krok 4

Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy folią spożywczą i układamy na spodzie ciemne herbatniki.



Krok 5

Następnie wykładamy różową masę i wkładamy do lodówki na 10 minut, aby stężało.



Krok 6

Tak postępujemy z dwoma kolejnymi warstwami. Gdy wyłożymy ostatnią masę ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki lub na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Smacznego☺



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.