Ptysie

Autor:

catharina2

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto ptysiowe

  • 250 ml wody
  • 100 g masła Łaciate
  • 160g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Składniki do masy

  • słodka śmietanka 36% Łaciata
  • 1- 2 łyżki cukru pudru
  • Dowolne owoce, np.: maliny i borówki amerykańskie

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta parzonego

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Wszystko razem zagotowujemy. Masło musi się roztopić. Gdy powstanie jednolity płyn dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Nie zdejmujemy garnka z ognia. Mieszamy i w ten sposób zaparzamy ciasto. Mieszamy łyżką. Gdy mąką połączy się z płynem, wyłączamy ogień, ale nadal mieszamy. Ciasto musi odchodzić od garnka. Odstawiamy na około 30 minut do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Możemy użyć miksera. Ciasto powinno być jednolite. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy piramidki. Wielkość zależy od tego, jak duże ptysie chcemy mieć. Pamiętajmy, że ciasto urośnie około trzykrotnie, należy więc zachować odstępy między ptysiami. Z takiej ilości powinno wyjść około 12 - 13 dużych ptysi lub 20 mniejszych. Desery Posted by: Łukasz Sawa Komentarze: Brak komentarzy wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę Wydrukuj Email Czy jest ktoś, kto nie lubi ptysiów? Wątpię. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Przepadają za nimi również dorośli. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. Co ważne ciasto ptysiowe (tzw. parzone), z którego robi się ptysie, jest bardzo łatwe i dość szybkie do przygotowania. Ptysie są na tyle wdzięcznym "ciastem", że można je serwować w wersji na słodko i na wytrawnie :) Te na słodko są zdecydowanie bardziej popularne, dlatego dziś własnie przepis na pyszne ptysie z bitą śmietaną. W sezonie letnim można dodatkowo wbogacic je sezonowymi owocami - truskawkami, malinami czy jagodami. Składniki: 250 ml wody 100 g masła 160g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli Składniki do masy: słodka śmietana 30- 36% 1- 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Wszystko razem zagotowujemy. Masło musi się roztopić. ptysie wytrawne 002 ptysie wytrawne 003 Gdy powstanie jednolity płyn dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. ptysie wytrawne 001 ptysie wytrawne 004 Nie zdejmujemy garnka z ognia. Mieszamy i w ten sposób zaparzamy ciasto. Mieszamy łyżką. Gdy mąką połączy się z płynem, wyłączamy ogień, ale nadal mieszamy. Ciasto musi odchodzić od garnka. ptysie wytrawne 005 ptysie wytrawne 006 Odstawiamy na około 30 minut do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Możemy użyć miksera. Ciasto powinno być jednorodne. ptysie wytrawne 007 ptysie wytrawne 008 Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy piramidki. Wielkość zależy od tego, jak duże ptysie chcemy mieć. Pamiętajmy, że ciasto urośnie około trzykrotnie, należy więc zachować odstępy między ptysiami. Z takiej ilości powinno wyjść około 12 - 13 dużych ptysi lub 20 mniejszych. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210–220 stopni na około 30 minut. Pamiętajcie aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Do piekarnia na dno wkładamy też żaroodporne naczynie z wodą. W trakcie pieczenia musimy kontrolować kolor. Nie chcemy przecież aby się za bardzo spiekły. Upieczone ptysie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy od ostygnięcia.



Nadzienie:

Wlewamy śmietanę do miseczki i ubijamy mikserem lub ręcznie przy użyciu trzepaczki. W trakcie dodajemy cukier puder. Do śmietany wsypujemy owoce i delikatnie mieszamy. Ptysie przekrawamy na pół i wypełniamy masą. Masę możemy rozłożyć łyżką lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ptysie. Na koniec oprószamy pudrem cukrem lub ozdabiamy stopioną gorzką czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.