ciasto kawoawe

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Ciasto : - 40 dkg maku - ,
  • 30 dkg cukru -,
  • 8 jajek -,
  • 3 łyżki kaszki mannej -,
  • 1 łyżka bułki tartej ,
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ,
  • cukier waniliowy ,
  • Krem makowy : - ,
  • 2 łyżki kawy - ,
  • 1kostka masła lub margaryny -,
  • 1/2 szklanki cukru pudru ,
  • dodatkowo dzem wiśniowy

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto : Mak przecisnąć przez maszynkę Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodawać mak, kaszkę , bułkę tartą, proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite białka i trochę olejku migdałowego, delikatnie wymieszać. Masę wlać na blachę, posmarować masłem i wyłożyć papierem. Piec 40 minut w 180 stopniach. Krem makowy : Dwie łyżkj kawy zaparzyć w pół szklance wody i ostudzić Kostkę masła lub margaryny zmiksować z 1/2 szklanki cukru pudru Miksując dodawać po trochu kawy Po ostudzeniu placek przekroić, posmarować kremem a nastepnie ten krem posmarować dżemem wisniowym i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kremem, posypać rodzynkami polac gdzieniegdzie gotową czekolada



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.