Ptysie z curdem porzeczkowym

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto pażone

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła Łaciate
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 nieduże jajka
  • curd porzeczkowy

Curd z czarnej porzeczki

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła Łaciate
  • 250 g owoców czarnej porzeczki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Bita śmietana

  • 250 ml śmietanki Łaciata
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1 przygotowanie ciasta pażonego

Masło roztopić w garnuszku na gazie dodać wodę a następnie mąkę-energicznie mieszając do połączenia się składników (masa będzie odchodzić od ścian garnka). Zestawić z ognia i wystudzić. Po wystudzeniu dodać jajka -zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do ręka cukierniczego z tylką i wyciskać małe piramidki ,pamiętając o zachowaniu odpowiednich odległości. Piec 25-30min w 200*c bez termoobiegu Gotowe ptysie wystudzić i przekroić na pół-wypełnić kremem



Krok 2 curd z czarnj porzeczki

Porzeczki mrożone(świeże uprzednio umyć!) włożyć do garnka zasypać cukrem i gotować do momentu opuszczenia soku i rozpuszczenia cukru. Porzeczki zdjąć z palnika ,przecisnąć przez sitko-wystudzić W niedużym garnuszku roztrzepać jajka,żółtka i cukier do połączenia. Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika,cały czas mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło,2 łyżki soku z cytryny oraz wystudzony sok z czarnej porzeczki. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu. Odstawić i wystudzić.



Krok 3 przygotowanie bitej śmietany i polaczenie jej z curdem z czarnej porzeczki

Śmietankę i serek mascarpone umieścić w misie miksera,dodać 5 łyżek cukru pudru ubić na sztywno. Wystudzony curd porzeczkowy dodać stopniowo do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowym kremem przełożyć przygotowane wcześniej ptysie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.