Puchatynki to banał! Są zdrowszą przekąską i stanowią alternatywę dla klasycznych racuchów pękających w szwach od węglowodanów. A ponadto można ukryć w nich ser dla wybrednych dzieci:-)
1. Rozdzielamy żółtka od białek.
2. Przeciskamy przez praskę ser biały do miski, w której będziemy mieszać ciasto
3. Do sera dodajemy: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, maślankę i proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę.
4. Kroimy na płaskie kostki owoce
5. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli
6. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki
Nakładaj dużą łyżką porcję ciasta i smaż po obu stronach na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Podawaj gorące posypane cukrem pudrem i/lub z dowolną konfiturą,
Jeśli ciasto jest za tępe, dodaj odrobinę maślanki.
Puchatynki rosną na jak szalone, dlatego nie nakładaj za dużo ciasta na patelnię.
Nam najbardziej smakują z domowymi powidłami śliwkowymi
Ciasto zawiera mało cukru, by się nie przypalały, ale łasuchy mogą sypnąć dodatkową łyżkę cukru do masy.
Niewątpliwie smaku doda smażenie puchatynków na maśle
Dodaj komentarz