Puchatynki serowe

Autor:

PaniWąż

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa

  • 275 g białego półtłustego sera Mlekpol Mazurski Smak ,
  • 50ml maślanki naturalnej Mlekpol (opcjonalnie jogurtu),
  • 250g mąki pszennej typ 500,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • dowolne owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, borówki,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania,
  • dowolne powidła lub konfitury do smarowania,
  • olej do smażenia

x

  • x

x

  • x

Przygotowanie

Przygotowanie masy serowej

Puchatynki to banał! Są zdrowszą przekąską i stanowią alternatywę dla klasycznych racuchów pękających w szwach od węglowodanów. A ponadto można ukryć w nich ser dla wybrednych dzieci:-)
1. Rozdzielamy żółtka od białek.
2. Przeciskamy przez praskę ser biały do miski, w której będziemy mieszać ciasto
3. Do sera dodajemy: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, maślankę i proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę.
4. Kroimy na płaskie kostki owoce
5. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli
6. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki



Smażenie

Nakładaj dużą łyżką porcję ciasta i smaż po obu stronach na rozgrzanym oleju do zarumienienia.



Serwowanie

Podawaj gorące posypane cukrem pudrem i/lub z dowolną konfiturą,





Wskazówki

Jeśli ciasto jest za tępe, dodaj odrobinę maślanki.

Puchatynki rosną na jak szalone, dlatego nie nakładaj za dużo ciasta na patelnię.

Nam najbardziej smakują z domowymi powidłami śliwkowymi

Ciasto zawiera mało cukru, by się nie przypalały, ale łasuchy mogą sypnąć dodatkową łyżkę cukru do masy.

Niewątpliwie smaku doda smażenie puchatynków na maśle

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.