Pudding ryżowy ala szarlotka

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Pudding:

  • 100 g ryżu
  • 2,5 szklanki mleka Łaciate
  • 0,5 łyżki masła Łaciate
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 15 g cukru wanilinowego

Karmelizowane jabłka:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do garnka wsypać ryż i dodać mleko, masło, sól i cynamon, wymieszać i zagotować regularnie mieszając. Gotować bez przykrycia przez niecałe 20 minut aż do zmiękczenia ryżu. Pod koniec gotowania dodać cukier wanilinowy. Skropić sokiem z cytryny pocięte wcześniej jabłka i wymieszać. Wsypać cukier do rondla z grubym dnem, równo rozprowadzić i grzać przez około 2-3 minuty na średnim ogniu aż do uzyskania koloru karmelu. Ostrożnie dodać jabłka z sokiem i wymieszać potrząsając naczyniem. Gotować kolejne 2-3 minuty. Przełożyć pudding do kokilek lub miseczek i udekorować jabłkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.