Zupa fasolowa

-
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

6

Alergeny pokarmowe:

Seler

Składniki

Składniki:

- 2 puszki białej fasoli

- 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego

- 200 g kiełbasy

- 100 g boczku wędzonego surowego

- 2 marchewki

- 4 ziemniaki

- 1 pietruszka

- 1 seler

- 1 cebula

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżka majeranku

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka soli

- 1 niewielki pęczek pietruszki

- 4 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Krok 1

  • Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na niewielkich rozmiarów kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.

Krok 2

  • Ziemniaki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy boczek i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy kiełbasę i cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i smażymy przez 2 minuty.

Krok 3

  • Wszystkie składniki z patelni przekładamy do garnka, do którego dolewamy bulion oraz przecier pomidorowy i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy majeranek i ziemniaki i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Krok 4

  • Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odsączoną fasolę i gotujemy przez 5 minut. Dekorujemy niewielką ilością drobno posiekanej natki pietruszki.

Wskazówki

  • Do zupy można dodać pieczywo.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0