Zupa fasolowa jest przepysznym daniem. Jet smaczna, zdrowa, sycąca i bardzo popularna w naszym kraju. Każdy ją zna i każdy z pewnością lubi. Polecana na obiad, przyjęcia i inne okazje.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Seler
Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na niewielkich rozmiarów kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.
Ziemniaki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy boczek i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy kiełbasę i cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i smażymy przez 2 minuty.
Wszystkie składniki z patelni przekładamy do garnka, do którego dolewamy bulion oraz przecier pomidorowy i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy majeranek i ziemniaki i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odsączoną fasolę i gotujemy przez 5 minut. Dekorujemy niewielką ilością drobno posiekanej natki pietruszki.
Do zupy można dodać pieczywo.
Dodaj komentarz