Zupa fasolowa

Zupa fasolowa jest przepysznym daniem. Jet smaczna, zdrowa, sycąca i bardzo popularna w naszym kraju. Każdy ją zna i każdy z pewnością lubi. Polecana na obiad, przyjęcia i inne okazje.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 puszki białej fasoli
  • - 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 200 g kiełbasy
  • - 100 g boczku wędzonego surowego
  • - 2 marchewki
  • - 4 ziemniaki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 1 cebula
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 niewielki pęczek pietruszki
  • - 4 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na niewielkich rozmiarów kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.



Krok 2

Ziemniaki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy boczek i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy kiełbasę i cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i smażymy przez 2 minuty.



Krok 3

Wszystkie składniki z patelni przekładamy do garnka, do którego dolewamy bulion oraz przecier pomidorowy i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy majeranek i ziemniaki i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie.



Krok 4 

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odsączoną fasolę i gotujemy przez 5 minut. Dekorujemy niewielką ilością drobno posiekanej natki pietruszki.



Wskazówki

Do zupy można dodać pieczywo.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.