Szpinakowe pancakes z miodem

Szpinakowe placuszki z dodatkiem miodu to oryginalne śniadanie, które dodatkowo jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeśli chcesz zaskoczyć i zachwycić swoją rodzinę, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 szklanka świeżego szpinaku
  • - 1 szklanka maślanki
  • - 1 szklanka mąki tortowej
  • - 1 jajko
  • - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka oleju
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - ¼ łyżeczka soli
  • - ok 3 łyżki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, dodajemy jajko, maślankę i olej. Wszystko blendujemy.



Krok 2

Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sodę, sól, cukier oraz masę ze szpinakiem. Mieszamy dokładnie na gładką masę.



Krok 3

Patelnię smarujemy lekko olejem i rozgrzewamy. Wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na jeden placek i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, aż lekko się przyrumienią z obydwu stron. Wychodzi około 15 placuszków.



Krok 4

Podajemy lekko polane miodem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.