Pulpeciki rybne w sosie szpinakowym

Smakowite pulpeciki rybne w sosie szpinakowy, to idealny pomysł na obiad. Dorsz jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, więc warto wprowadzić go do stałej diety.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g dorsza
  • 1 czerstwa bułka
  • 300 ml mleka Łaciate świeże 3,2%
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 300-500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • oliwki zielone - ilość wg uznania
  • 3 łyżki śmietany Mazurski Smak 18%
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlej mleko Łaciate 3,2 % i dodaj do niego czerstwą bułkę i odstaw do nasiąknięcia.



Krok 2

W oddzielnej misce połącz mięso z dorsza z jajkiem, solą i pieprzem oraz dopraw czosnkiem staropolskim.



Krok 3

Namoczoną bułkę dokładnie wyciśnij z nadmiaru mleka, wymieszaj z masą rybną.



Krok 4

Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego.



Krok 5

Na rozgrzaną patelnie wlej olej i usmaż pulpeciki z wszystkich stron i zdejmij z patelni.



Krok 6

Pokrój cebulę i czosnek.



Krok 7

Na patelni zeszklij cebule i czosnek, dopraw ziołami prowansalskimi.



Krok 8

Następnie dodaj szpinak i chwilę podsmaż. Całość zalej bulionem warzywnym.



Krok 9

Do sosu dodaj śmietanę Mazurski Smak 18%.



Krok 10

Na talerz wyłóż sos, dodaj pulpeciki i oliwki zielone.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.