Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu
  • 400 g filetu z dorsza
  • 1 por (zielona część)
  • ½ cebuli
  • 1 pęczek koperku świeżego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cytryny
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 2-3 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • ⅓ łyżeczki chili i pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Ryż brązowy wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 30 minut. Odcedzić.



Krok 2

W międzyczasie, gdy ryż się gotuje, przygotować potrawkę.



Krok 3

Pora dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę.



Krok 4

Rybę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety pokroić na połówki.



Krok 5

W rondelku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę oraz pora i smażyć, aż warzywa staną się szkliste.



Krok 6

Dodać rybę. Skropić ją sokiem z cytryny. Dusić na warzywach 1-2 minuty. Wlać wodę. Dodać przyprawę do ryb oraz chilli i pieprz cayenne. Dusić pod przykryciem 10 minut.



Krok 7

Dodać śmietanę i dusić jeszcze 5 minut.



Krok 8

Zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawać z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.