Pierś z kurczaka z sosem żurawinowym

Proste, smaczne danie, które możemy podać zarówno na grillu, jak i w domu. Z pewnością zachwyci wielu gości.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 piersi z kurczaka,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - ½ łyżeczki pieprzu,
  • - 3 łyżki oliwy,
  • - 2 łyżki ziół prowansalskich

Sos:

  • - 200 g żurawiny,
  • - 3 łyżki octu balsamicznego,
  • - 5 łyżek miodu,
  • - ½ szklanki wina,
  • - 1 łyżka śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie

Krok 1

Do oliwy dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Nacieramy tak otrzymaną marynatą kurczaka i odstawiamy na 15 minut.



Krok 2

Żurawinę, ocet, miód i wino gotujemy na małym ogniu razem w rondelku. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej.



Krok 3

Kurczaka grillujemy na rozgrzanym ruszcie.



Krok 4 

Grillowane piersi z kurczaka podajemy z sosem żurawinowym.



Wskazówki

Można podawać z ulubionymi warzywami, które wcześniej należy ugotować al dente.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.