Danie, które znika z talerza w mgnieniu oka. Jest proste w przygotowaniu – dlatego najlepiej zrobić od razu podwójną porcję. Pulpeciki w takiej postaci uwielbiają zwłaszcza dzieci.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler
Ze śmietanką
Filety rybne suszymy i mielimy. Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie gorące dodajemy do niego pietruszkę i seler pokrojone na małe kawałki. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut a następnie odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy podsmażone warzywa, rybę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko.
Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, formujemy kuleczki. Do bulionu wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 180ºC.
Kulki wyjmujemy z bulionu i wykładamy na talerz. Do bulionu stopniowo dodajemy śmietankę Łaciatą cały czas mieszając. Mąkę rozrabiamy w 5 łyżkach wody i dodajemy do wywaru.
Otrzymany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, układamy pulpety, a na wierzchu każdego kładziemy kawałek żółtego sera. Pieczemy przez 5 minut w piekarniku. Po wyjęciu dekorujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj komentarz