Pulpety rybne w sosie koperkowym

Danie, które znika z talerza w mgnieniu oka. Jest proste w przygotowaniu – dlatego najlepiej zrobić od razu podwójną porcję. Pulpeciki w takiej postaci uwielbiają zwłaszcza dzieci.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 dowolnych filetów rybnych
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g sera żółtego Gouda Mlekpol
  • 200 ml śmietanki Łaciata 12%
  • 250 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Filety rybne suszymy i mielimy. Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie gorące dodajemy do niego pietruszkę i seler pokrojone na małe kawałki. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut a następnie odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy podsmażone warzywa, rybę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko.



Krok 2

Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, formujemy kuleczki. Do bulionu wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 180ºC.



Krok 3

Kulki wyjmujemy z bulionu i wykładamy na talerz. Do bulionu stopniowo dodajemy śmietankę Łaciatą cały czas mieszając. Mąkę rozrabiamy w 5 łyżkach wody i dodajemy do wywaru.



Krok 4

Otrzymany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, układamy pulpety, a na wierzchu każdego kładziemy kawałek żółtego sera. Pieczemy przez 5 minut w piekarniku. Po wyjęciu dekorujemy posiekanym koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.