Purée z młodych ziemniaków z pietruszkowym pesto

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 50 - 75 ml mleka Mazurski Smak
  • 0,5 - 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 obrane orzechy włoskie lub pini
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka startego sera Jantar Mlekpol
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie - orzeszki pinii lub włoskie do dekoracji

Przygotowanie

Przygotowanie:

Natkę pietruszki posiekaj, przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj oliwę, drobno pokrojony czosnek i posiekane orzechy. Zblenduj na gładką papkę. Na koniec wymieszaj z tartym serem i odstaw na kilka minut, aby składniki się przegryzły.

Młode ziemniaki wymocz w zimnej wodzie (dzięki temu łatwiej usuniesz skórkę), a następnie zeskrob skórkę.
Małe ziemniaki został przekrój na pół, większe pokrój na mniejsze kawałki. Zalej ziemniaki zimną wodą i ugotuj do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odsącz z wody i lekko przestudź. Dodaj do nich masło, utłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę i stopniowo dodawaj mleko, do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dopraw do smaku solą.

Przełóż puree do misek i na każdą porcję nałóż sporą łyżkę pesto. Podawaj na ciepło. Smacznego!



Wskazówki

Ziemniaczane purée z pesto możesz podawać do różnego rodzaju mięs, ryb lub z pieczonymi czy smażonymi warzywami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.