Osób: 1
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Natkę pietruszki posiekaj, przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj oliwę, drobno pokrojony czosnek i posiekane orzechy. Zblenduj na gładką papkę. Na koniec wymieszaj z tartym serem i odstaw na kilka minut, aby składniki się przegryzły.
Młode ziemniaki wymocz w zimnej wodzie (dzięki temu łatwiej usuniesz skórkę), a następnie zeskrob skórkę.
Małe ziemniaki przekrój na pół, a większe pokrój na mniejsze kawałki. Zalej ziemniaki zimną wodą i ugotuj do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odsącz z wody i lekko przestudź. Dodaj do nich masło, utłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę i stopniowo dodawaj mleko, do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dopraw do smaku solą.
Przełóż puree do misek i na każdą porcję nałóż sporą łyżkę pesto. Podawaj na ciepło wraz z ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Ziemniaczane purée z pesto możesz podawać do różnego rodzaju mięs, ryb lub z pieczonymi czy smażonymi warzywami.
Dodaj komentarz