Gnocchi z zielonym groszkiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 duże ziemniaki
  • 50 g sera ricotta
  • 90 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz
  • starty parmezan do podania

Sos

  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • 150 g zielonego groszku
  • masło
  • 1 gałązka tymianku
  • skórka z jednej cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 




Krok 2

Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-80 minut. Po upieczeniu, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy ricottę, sól, pieprz oraz mąkę. Mieszamy. W środku masy robimy dziurkę i dodajemy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Dodajemy listki tymianku. Z ciasta formujemy wałki i kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 3

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gotujemy gnocchi partiami przez 1-2 minut. 




Krok 4

Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy gnocchi. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez 1-2 minut. Dodajemy groszek, odrobinę masła i tymianek. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny. 




Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.