Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-80 minut. Po upieczeniu, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy ricottę, sól, pieprz oraz mąkę. Mieszamy. W środku masy robimy dziurkę i dodajemy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Dodajemy listki tymianku. Z ciasta formujemy wałki i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gotujemy gnocchi partiami przez 1-2 minut.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy gnocchi. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez 1-2 minut. Dodajemy groszek, odrobinę masła i tymianek. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny.
Dodaj komentarz