Gnocchi z brokułem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 brokuł
  • 4 łyżki startego parmezanu


Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę. 




Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Następnie w garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wkładamy do niej różyczki i gotujemy przez około 6 minut. 




Krok 4

W drugim garnku zagotowujemy wodę na kluski. Do gotującej się wody partiami wrzucamy ulepione kluski i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 




Krok 5

Ugotowane różyczki brokułu mieszamy ze śmietanką Łaciatą. Następnie podajemy je z ugotowanymi kluskami. Całość posypujemy startym parmezanem.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.