Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Następnie w garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wkładamy do niej różyczki i gotujemy przez około 6 minut.
W drugim garnku zagotowujemy wodę na kluski. Do gotującej się wody partiami wrzucamy ulepione kluski i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane różyczki brokułu mieszamy ze śmietanką Łaciatą. Następnie podajemy je z ugotowanymi kluskami. Całość posypujemy startym parmezanem.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz