Puszysty deser z truskawkami

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30-40 kg truskawek
  • 1,5 galaretki truskawkowej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 5-6 biszkoptów
  • ½ śmietany śnieżki
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • ½ szklanki poziomek

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki włożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i zagotować. Następnie wsypać 1 galaretkę, wymieszać i przelać do pucharków, odłożyć do stężenia.





Krok 2

Resztę galaretki wymieszać w ⅓ szklanki wrzącej wody. Śmietanę śnieżkę ubić w 100 ml mleka, połączyć z płynną galaretką, wymieszać. W ½ szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy z żółtkiem i cukrem z wanilią, wlać do gotującego się pozostałego mleka i ugotować budyń, przestudzić. Na mus truskawkowy w pucharkach pokruszyć biszkopty.





Krok 3

Wyłożyć śmietanę, posypać poziomkami.





Krok 4

Na wierzch ułożyć przestudzony budyń, odłożyć do stężenia.





Wskazówki

Deser podawać schłodzony.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.