Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Truskawki włożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i zagotować. Następnie wsypać 1 galaretkę, wymieszać i przelać do pucharków, odłożyć do stężenia.
Resztę galaretki wymieszać w ⅓ szklanki wrzącej wody. Śmietanę śnieżkę ubić w 100 ml mleka, połączyć z płynną galaretką, wymieszać. W ½ szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy z żółtkiem i cukrem z wanilią, wlać do gotującego się pozostałego mleka i ugotować budyń, przestudzić. Na mus truskawkowy w pucharkach pokruszyć biszkopty.
Wyłożyć śmietanę, posypać poziomkami.
Na wierzch ułożyć przestudzony budyń, odłożyć do stężenia.
Deser podawać schłodzony.
Dodaj komentarz