Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 łyżka tartego sera Gouda Mlekpol
  • kilka plasterków szynki
  • świeża natka pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię umyj i odkrój twardy koniec. Pokrój na cienkie plasterki. Do osobnej miski dodaj jajka, śmietankę, tarty ser, sól i pieprz. Zmiksuj masę mikserem, aż do połączenia się składników. Dodaj część cukinii i pokrojone na mniejsze kawałki plasterki szynki. Wymieszaj łyżką.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej. Usmaż pozostałą część cukinii. Podsmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień i dodaj wcześniej przygotowaną masę.



Krok 3

Omlet pozostaw na małym ogniu pod przykryciem. Po upływie 5 minut, kiedy zauważysz, że jajka z góry zaczynają się ścinać, na wierzch masy wyłóż małą kosteczkę masła. Smaż pod przykryciem do całkowitego ścięcia się górnej warstwy. Wyłóż na duży talerz i posyp posiekaną natką. Smacznego!



Wskazówki

W sezonie warto dodać również do dania kwiaty cukinii.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.