Cukinię umyj i odkrój twardy koniec. Pokrój na cienkie plasterki. Do osobnej miski dodaj jajka, śmietankę, tarty ser, sól i pieprz. Zmiksuj masę mikserem, aż do połączenia się składników. Dodaj część cukinii i pokrojone na mniejsze kawałki plasterki szynki. Wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż pozostałą część cukinii. Podsmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień i dodaj wcześniej przygotowaną masę.
Omlet pozostaw na małym ogniu pod przykryciem. Po upływie 5 minut, kiedy zauważysz, że jajka z góry zaczynają się ścinać, na wierzch masy wyłóż małą kosteczkę masła. Smaż pod przykryciem do całkowitego ścięcia się górnej warstwy. Wyłóż na duży talerz i posyp posiekaną natką. Smacznego!
W sezonie warto dodać również do dania kwiaty cukinii.
Dodaj komentarz