Puszysty omlet z cukinią i szynką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżka tartego sera żółtego
  • Kilka plasterków szynki
  • Świeża bazylia
  • Olej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię umyć i odkroić twardy koniec. Pokroić na cienkie plasterki. Do osobnej miski wbić całe jajka, dodać śmietankę Łaciatą, starty ser sól i pieprz. Zmiksować masę mikserem do połączenia się składników. Dorzucić część pokrojonej cukinii oraz plasterki szynki, wymieszać łyżką.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pozostałą część cukinii. Podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie zmiejszyć ogień i wlać wcześniej przygotowaną masę.



Krok 3

Omlet pozostawić na małym ogniu pod przykryciem. Po upływie 5 minut kiedy zauważymy, że jajka z góry zaczynają się ścinać, na wierzch masy wyłożyć małą kosteczkę masła, po czym ponownie przykryć. Smażyć pod przykryciem do całkowitego ścięcia górej warstwy. Wyłożyć na duży talerz, posypać szypiorkiem.



Wskazówki

W sezonie warto dodać również kwiaty cukinii.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.