Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Cukinię umyć i odkroić twardy koniec. Pokroić na cienkie plasterki. Do osobnej miski wbić całe jajka, dodać śmietankę Łaciatą, starty ser sól i pieprz. Zmiksować masę mikserem do połączenia się składników. Dorzucić część pokrojonej cukinii oraz plasterki szynki, wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pozostałą część cukinii. Podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie zmiejszyć ogień i wlać wcześniej przygotowaną masę.
Omlet pozostawić na małym ogniu pod przykryciem. Po upływie 5 minut kiedy zauważymy, że jajka z góry zaczynają się ścinać, na wierzch masy wyłożyć małą kosteczkę masła, po czym ponownie przykryć. Smażyć pod przykryciem do całkowitego ścięcia górej warstwy. Wyłożyć na duży talerz, posypać szypiorkiem.
W sezonie warto dodać również kwiaty cukinii.
Dodaj komentarz