Pyszna czekoladowa babka w polewie. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie dla gości.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 180 stopni C.
Przygotowujemy formę i smarujemy ją tłuszczem oraz posypujemy kaszką manną. Dzięki temu łatwo wyjmiemy ciasto z formy.
Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskamy sztywna pianę, dodajemy po jednym żółtku, stopniowo proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Na samym końcu płynne masło. Miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
Wlewamy ciasto do formy i pieczemy 60 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz ze śmietanką Łaciatą i oblewamy nią upieczoną babkę. Wierzch przyozdabiamy ulubionymi owocami.
Dodaj komentarz