Babka czekoladowa w polewie z owocami

Pyszna czekoladowa babka w polewie. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie dla gości.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 jajka
  • - 1 szklanka cukru
  • - 220 g mąki pszennej
  • - 150 g mąki ziemniaczanej
  • - 250 g masła
  • - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • - 5 łyżek kakao
  • - tabliczka (100 g) ciemnej czekolady
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%

Dodatkowo:

  • - kasza manna do posypania formy
  • - garść ulubionych owoców

Przygotowanie

Krok 1

Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 180 stopni C.



Krok 2

Przygotowujemy formę i smarujemy ją tłuszczem oraz posypujemy kaszką manną. Dzięki temu łatwo wyjmiemy ciasto z formy.



Krok 3

Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskamy sztywna pianę, dodajemy po jednym żółtku, stopniowo proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Na samym końcu płynne masło. Miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej masy.



Krok 4

Wlewamy ciasto do formy i pieczemy 60 minut.



Krok 5

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz ze śmietanką Łaciatą i oblewamy nią upieczoną babkę. Wierzch przyozdabiamy ulubionymi owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.