Puszysty piernik na piwie

Autor:

Śnieżynka

Miód podgrzać, rozpuścić, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę, dodać przestudzony miód, piwo, sodę, mąką wymieszaną z kakao i pozostałe przyprawy. Wszystko razem wymieszać, pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do przygotowanej 1 większej lub 2 keksowych foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 1 szkl. miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 12 dag masła Łaciate
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Krok 1

Miód podgrzać, rozpuścić, przestudzić.



Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę.



Krok 3

Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę, dodać przestudzony miód, piwo, sodę, mąką wymieszaną z kakao i pozostałe przyprawy. Wszystko razem wymieszać, pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek.



Krok 4

Ciasto przełożyć do przygotowanej 1 większej lub 2  keksowych foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180°C.



Wskazówki

Taki piernik można przełożyć marmoladą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.