Miód podgrzać, rozpuścić, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę, dodać przestudzony miód, piwo, sodę, mąką wymieszaną z kakao i pozostałe przyprawy. Wszystko razem wymieszać, pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do przygotowanej 1 większej lub 2 keksowych foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Miód podgrzać, rozpuścić, przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę, dodać przestudzony miód, piwo, sodę, mąką wymieszaną z kakao i pozostałe przyprawy. Wszystko razem wymieszać, pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej 1 większej lub 2 keksowych foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180°C.
Taki piernik można przełożyć marmoladą.
Dodaj komentarz