Niesamowicie lekki i pyszny. Sekret wiedeńskiego sernika tkwi w skórce pomarańczowej i masie serowej. Najlepiej użyć wysokiej jakości sera półtłustego i samodzielnie zmielić go przez maszynkę. Natomiast rodzynki, podkreślą smak sernika.
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy. W trakcie dodajemy po kolei żółtka. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser cały czas ucierając. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę i budyń, dodajemy je do masy.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.
Do masy dodajemy rodzynki i całość wylewamy na okrągłą formę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 80 min.
Gotowy sernik można poznać po zarumienieniu i lekko odstających bokach sernika od formy. Posypujemy go cukrem pudrem przed podaniem.
Dodaj komentarz
3 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2017-12-21 06:18:00
Patrząc na niego, od razu chce się zjeść kawałeczek :)
Odpowiedzsupport
Opublikowany: 2018-01-09 10:49:00
super
Andrevg
Opublikowany: 2018-01-09 10:56:00
super