Puszysty sernik wiedeński z rodzynkami

Niesamowicie lekki i pyszny. Sekret wiedeńskiego sernika tkwi w skórce pomarańczowej i masie serowej. Najlepiej użyć wysokiej jakości sera półtłustego i samodzielnie zmielić go przez maszynkę. Natomiast rodzynki, podkreślą smak sernika.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg tłustego, zmielonego sera
  • 10 jajek
  • 25 dag masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • Rodzynki
  • Skórka pomarańczowa przesmażona
  • Tłuszcz do wysmarowania blachy
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy. W trakcie dodajemy po kolei żółtka. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser cały czas ucierając. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę i budyń, dodajemy je do masy.



Krok 2 

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.



Krok 3

Do masy dodajemy rodzynki i całość wylewamy na okrągłą formę.



Krok 4 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 80 min.



Krok 5

Gotowy sernik można poznać po zarumienieniu i lekko odstających bokach sernika od formy. Posypujemy go cukrem pudrem przed podaniem.



Dodaj komentarz

3 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-21 06:18:00

Patrząc na niego, od razu chce się zjeść kawałeczek :)

Odpowiedz

support

Opublikowany: 2018-01-09 10:49:00

super

Załącznik 0

Odpowiedz

Andrevg

Opublikowany: 2018-01-09 10:56:00

super

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.