Puszysty sernik z bezą

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła Łaciate
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średniej wielkości jajko

Składniki na twaróg:

  • 1 kg twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 1 łyżka kaszy manny

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem, aż zacznie robić się białe. Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Gotową masę rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstaw na ok. 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.



Twaróg:

Twaróg zmiel w maszynce lub zmiksuj blenderem. Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec wsyp kaszę mannę i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelej na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 min. Pod koniec pieczenia możesz wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piecz jeszcze przez ok. 15 min. Gotowy sernik całkowicie wystudź w formie i wstaw do lodówki, aby ciasto stężało. Smacznego!



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Michał Pliczkowski

Opublikowany: 2020-12-11 09:16:00

połączenie fajnej serowej masy i lekkości bezy - polecam <3

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.