Puszysty sernik z bezą

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 300 g mąki,,
  • 100 g masła Łaciate,,
  • 100 g cukru,,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,,
  • 1 jajko,

Ser

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol,,
  • 2 jajka,,
  • 4 żółtka,,
  • 3/4 szklanki cukru,,
  • 2 budynie śmietankowe,,
  • 2,5 szklanki mleka Łaciate,,
  • garść kaszy manny,

Przygotowanie

ciasto

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę, Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Gotowe rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstaw na ok 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.



Ser

Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelać na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawić do rozgrzanego do 180C piekarnika na ok 45 min. Pod koniec pieczenia można wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piec jeszcze przez ok 15 min.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Michał Pliczkowski

Opublikowany: 2020-12-11 09:16:00

połączenie fajnej serowej masy i lekkości bezy - polecam <3

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.