Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem, aż zacznie robić się białe. Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Gotową masę rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstaw na ok. 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.
Twaróg zmiel w maszynce lub zmiksuj blenderem. Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec wsyp kaszę mannę i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelej na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 min. Pod koniec pieczenia możesz wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piecz jeszcze przez ok. 15 min. Gotowy sernik całkowicie wystudź w formie i wstaw do lodówki, aby ciasto stężało. Smacznego!
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Michał Pliczkowski
Opublikowany: 2020-12-11 09:16:00
połączenie fajnej serowej masy i lekkości bezy - polecam <3
Odpowiedz