Sernik z rosą

Autor:

pch3lka

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 150 g masła Łaciate (musi być zimne)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie

Masa Serowa

  • 1 kg zmielonego sera
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1/2 szklanki oleju

Pianka bezowa

  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek

Przygotowanie

Ciasto kruche

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, jedno jajko i dwa żółtka. Wszystko szybko zagniatamy. Formę 25 x 40 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy ręcznie na spodzie blaszki. Dziurkujemy widelcem i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.



Masa serowa

Dwa całe jajka i cztery żółtka (cztery białka odkładamy na bezę) ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty biały krem (ok 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy ser. Mleko wlewamy do oddzielnego naczynia, wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Otrzymaną mieszankę wlewamy do masy serowej miksując cały czas na małych obrotach. Na końcu wlewamy olej. Gotową masę serową wlewamy na podpieczone kruche ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut.



Pianka bezowa

Piankę zaczynamy przygotowywać na 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka z cukrem ubijamy około 10 minut na najwyższych obrotach na sztywną i gęstą pianę. Wykładamy ją na sernik równo lub falowo. Zmieniamy temperaturę na 150 stopni C, wkładamy sernik i pieczemy jeszcze około 15-20 minut, tak by pianka lekko się zarumieniła. Od razu wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy. Pierwsze kropelki pojawią się już po pół godzinie a wszystkie powinny wyjść do godziny czasu od wyjęcia sernika.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.