Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, jedno jajko i dwa żółtka. Wszystko szybko zagniatamy. Formę 25 x 40 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy ręcznie na spodzie blaszki. Dziurkujemy widelcem i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Dwa całe jajka i cztery żółtka (cztery białka odkładamy na bezę) ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty biały krem (ok 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy ser. Mleko wlewamy do oddzielnego naczynia, wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Otrzymaną mieszankę wlewamy do masy serowej miksując cały czas na małych obrotach. Na końcu wlewamy olej. Gotową masę serową wlewamy na podpieczone kruche ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut.
Piankę zaczynamy przygotowywać na 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka z cukrem ubijamy około 10 minut na najwyższych obrotach na sztywną i gęstą pianę. Wykładamy ją na sernik równo lub falowo. Zmieniamy temperaturę na 150 stopni C, wkładamy sernik i pieczemy jeszcze około 15-20 minut, tak by pianka lekko się zarumieniła. Od razu wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy. Pierwsze kropelki pojawią się już po pół godzinie a wszystkie powinny wyjść do godziny czasu od wyjęcia sernika.
Dodaj komentarz