Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakao. Dodać masło, posiekać, połączyć z żółtkami i zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny.
Blaszkę z bokami o wymiarach 21/33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie, nakłuć widelcem.
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, ubić jak na biszkopt. Następnie do ubitej masy jajecznej dodać 2 razy przemielony ser i serek mascarpone.
Do masy serowej dodać budyń, olej, mleko i aromat, delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto w formie i wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec około 1,5 godziny. Upieczony sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać śmietankę, wymieszać i oblać zimny sernik, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.
Upieczony sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dodaj komentarz