Pyszne pierniczki z żytniej mąki

Autor:

Śnieżynka

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg żytniej mąki
  • 2 szkl. miodu
  • 50 ml spirytusu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do pierników

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wsypać na suchą patelnię lub brytfannę i uprażyć na złoty kolor, ostudzić.



Krok 2

Miód podgrzać, rozpuścić, ostudzić, wlać spirytus, dodać skórkę pomarańczową, mąkę, przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną wymieszaną w łyżce zimnej wody. Wymieszać i wyrabiać około pół godziny.



Krok 3

Następnie ciasto rozwałkować na grubość ½ cm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Ułożyć na przygotowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.



Wskazówki

Ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.