Soczysty schab z piekarnika

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 0,3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Mleko wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, włożyć do miski, zalać mlekiem. Przykryć i pozostawić w lodówce na kilka godzin.





Krok 2

Następnie wyjąć z mleka, posypać gałką muszkatołową, zielem angielskim i świeżo zmielonym pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać pół szklanki wody, skropić oliwą.





Krok 3

Przykryć i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec około 1,5 godziny polewając 2-3 razy powstałym sosem.





Wskazówki

Takie mięso podawać na zimno jako wędlina lub na gorąco z sosem do obiadu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.